Home
Projecten
Tekeningen
Onderwijs
Fotografie
Keramiek
Actueel
Contact
 
Afbeelding van Luisje en Vlootje, muzikaal sprookje voor het basisonderwijs
 

Luisje en Vlootje, muzikaal sprookje voor het basisonderwijs

Wil je kinderen laten ervaren uit welke wereld de sprookjes komen en tegelijk erin meenemen, dan is deze voorstelling helemaal op zijn plek.
Wie kent 'Luisje en Vlootje' van Grimm? Niemand! Zelfs de kleinste en minst geziene dieren hebben gevoelens...en kunnen daarmee een slaperig bergdorpje behoorlijk op zijn kop zetten.

In een interactieve voorstelling met zang, tekenen, muziek en vertelling wordt dit sprookje van de gebroeders Grimm uitgebeeld. Het begint met een verdronken luis en het eindigt met een verdronken dorp.
Bijna tenminste, want gelukkig wordt er net op tijd ingegrepen door....het kind dat naar het sprookje luistert, in een keuken van een boerderij lang lang geleden. 

De verteller is een stokoude overgrootmoeder, die een middagdutje doet op de kachel in de winter, als de sneeuw boven de vensterbanken uitkomt en alle kinderen in het huis zich vervelen.
Ze moeten wachten tot het bijna donker is en oma wakker wordt. Ze mogen geen lawaai maken, en dat terwijl het alleen bij die kachel warm is en het ook binnen bijna vriest. 
Oma wordt wakker door het sprookjeslied, dat de kinderen vooraf instuderen en dan begin het vertellen. En de kinderen willen niet dat het ophoudt, ook al kennen ze de verhalen intussen vanbuiten. Maar het wordt laat, het verteluurtje is bijna voorbij.....en dan vertelt oma de uitsmijter: Luisje en Vlootje. 

De voorstelling duurt 40 minuten en bestaat uit 8 scenes waarin verhaal en muziek elkaar afwisselen.

Vooraf geeft Machteld Teekens een warming up in de klassen die de voorstelling gaan bijwonen en leert het sprookjeslied aan. De voorstelling komt dus uitstekend van pas binnen een project over de GRIMM sprookjes.

Tijdens de meeslepende muziek van Bach op accordeon wordt het verhaal getekend op grote vellen papier
die in een enorme doos zitten. Die doos gaat open en dicht en ontvouwt, net als een boek, het verhaal.Machteld Teekens (vertelling, beeld, decors) en Aldert Prast (accordeonist)