Home / Blog / Columns voor Hoogvliet

Columns voor Hoogvliet

Sinds voorjaar 2020 is de het schoolgebouw van Cloese 10 (achter het stadkantoor en de bibliotheek) in bezit van Stichting KunstAteliers Rotterdam. Langzaam druppelt het gebouw vol met Rotterdamse creatieven uit allerlei disciplines. De komende weken zal Machteld Teekens in deze rubriek vertellen over het project, de mensen, hun werk en plannen, het gebouw en hoe het gaat leven.

Als ik binnenkom en door de ruime zalen van Stroming wandel, zie en hoor ik iedere keer iets nieuws. De grote aula is nog leeg, maar de keuken op de eerste verdieping is de afgelopen maanden veranderd van kale oude schoolkeuken tot gezellige actieve kookplek. Huurders komen uit hun ateliers hier samen en koken hun potje en zo ontmoet je elkaar en soms ontstaan er spontane uitwisselingen. De afgelopen maanden werd er gesloopt, getimmerd, vloeren gelegd, spullen binnengedragen en even hard oude spullen naar buiten. En nu zit er letterlijk muziek in. Er is beweging. Ik tel een tweetal filmstudio’s, een sieradenatelier , een textielatelier, een designer, twee muziekstudio’s, een fotografiestudio, en mijzelf. In de komende weken laat ik iedereen die wil aan het woord komen.
Sinds mei heb ik een hier in Hoogvliet een atelier voor beeldende kunst en schrijfactiviteiten. Ik kijk uit op het schoolplein van aangrenzende Montessorischool de Schakel. Kinderen renden af en aan en gluren af en toe door de ramen, om bij beweging hard weg te rennen. Maar nu zwaaien ze. Vlak voor de lockdown van Kerst hebben we de bovenbouwgroepen een kijkje laten nemen bij ons, de buren en kerststerren laten maken op stroken stof. Henk, die boven mij een atelier heeft, de oudste huurder is en een lang leven als docent achter de rug heeft, vertelde over design en dat niets is wat het lijkt. En toen kwamen de verhalen los, over het spookhuis en hoe ze altijd gillend wegrenden bij de eerste de beste beweging achter de lamellen van het ogenschijnlijk lege gebouw. Het bleek reuze mee te vallen, het ijs was gebroken, het enthousiasme steeg, vooral toen Henk vertelde dat hij in een ver verleden bij Feijenoord gevoetbald heeft.

Top