Home / Blog / De hoed en de rand

De hoed en de rand

verkeersborden als kunst

Ik hou erg van veranderde verkeersborden. De eerste foto maakte ik in Southampton in november 2016, de tweede in Rome in februari 2011. Kijk, ik weet het nog precies, zo’n moment vergeet je niet gauw. Dat komt door het weer, door de ruimte die je inneemt als je stilstaat om er een foto van te maken. een goede foto, want anders heeft het geen zin. Wat ik onthou is hoe ik mezelf die ruimte heb gegeven en niet door ben gelopen. Ik weet nog wat voor weer het was, met wie ik samen was, waar we over hebben gepraat, hoe het rook en of ik honger had of juist niet. En dat allemaal omdat ik stil stond om mijn apparaat uit mijn tas te halen.
Als de foto er dan eenmaal is, dan is het alsof ie nooit weg is geweest en alsof het vanzelfsprekend is dat iemand de moeite heeft genomen om een grap uit te halen met een verkeersbord en nog vanzelfsprekender dat ik daar niet aan voorbij ben gegaan. Maar dat is helemaal niet zo.
En bovendien, het voetgangers gebodsbord is niet zomaar een grap. Het is eerder een vondst en ik weet niet of ik het wel helemaal snap.
Waar denk je aan als je het ziet? Ik dacht aan aliens, maar later zag ik pas dat de ufo een hoed op heeft. Dus het kan ook nog iets heel anders betekenen. Vroeger hadden de mannen met een kind aan de hand op die borden namelijk altijd een hoed op.
kortom, je kan er alle kanten mee op.

tijdens de wandeling door de straat waar wij middels het bord gehouden werden aan wandelen vertelde mijn nicht Matilda over het leven in de stad Southampton als actievoerder en kunstenaar. Zij had een vilten hoed op, het was een ijskoude novemberochtend. De dagen daarna kwam ik in de scene terecht en ontdekte hoe effectief je actie kunt voeren en misstanden aan de kaak kunt stellen als je een goede organisatie achter je hebt. Hoe belangrijk het is dat een zo overduidelijke misstand als goed voedsel weggooien breed gedragen wordt in de samenleving en niet in een hokje wordt gestopt.
Matilda kende verschillende zwervers bij naam en toenaam en wat ik al vermoedde bleek te kloppen. vaak komen mensen op straat die normaal hebben geleefd en door pech in de schulden zijn geraakt. ik zag het soms aan de schoenen; van die schoenen die je aanhebt als je in de metro zit met een krant en een laptop in Londen city.
het eten uit de prullenbak kwam via de keukens van deze jonge mensen weer op straat, maar dan in de handen van zo’n… tja, wat zullen we zeggen… alien?

Top