Home / Blog / de Kikker en de Schorpioen

de Kikker en de Schorpioen

Het verhaal over de kikker en de schorpioen hoorde ik voor het eerst van een vriendin die wilde uitleggen dat zij, mert als sterrebeeld Schorpioen, soms heftig kan reageren en dan niet door heeft dat ze zichzelf ook in de vingers snijdt en dat de steek beiden doet zinken.
Een fascinerend verhaal, de kikker stemt toe om de schorpioen over de zetten, en zij klimt op zijn rug en midden in de rivier kan de schorpioen het niet laten en beide verdrinken.
Het intrigeert me al jaren of er niet een andere afloop mogelijk is. Wat als…. De kikker wegduikt? Dan verdrinkt de schorpioen…. De Schorpioen in de zodiac is een waterteken, nog zoiets wonderlijks. Want zij voedt zich met bloed, en dat is genoeg; water lijkt een onbekend element in zijn bestaan.
En dan het verhaal dat het sterrebeeld Schorpioen ooit een adelaar was, en in de Renaissance is getransformeerd in schorpioen. Hoe werkt het collectieve brein van astrologen eigenlijk en wat wil het zeggen als die symbolen maar blijven zeuren in je hoofd?
De connectie tussen de adelaar en de schorpioen liet me dus ook al niet los en zo werd de nieuwe versie van de fabel geboren. En ik hoop dat ie werkt, dat we ook iets van HOOP ervaren, als het gaat om de belangrijke problemen waar het verhaal model voor lijkt te staan.

fabel en klimaat
en nu iets over mijn hervertelling, al zal ik de clou niet verklappen:
Door de noodlottige steekdrift van de schorpioen, midden in de rivier, slaagt de schorpioen erin de adelaar te voeden, ofwel haar jongen. En zelf bereikt hij heelhuids de overkant en kan zijn tocht voortzetten. En de kikker is veilig en wel weggedoken. Er is dus hoop op een oplossing voor iedereen, hoe de aard van het beestje ook mag zijn.
In mijn versie is geluid en muziek de drager van deze transformatie, de schorpioen doet allerlei nieuwe indrukken op, vooral muzikale….. en die helpen hem de stap te zetten in het onbekende.
De eerste stap heb ik vandaag gezet om het verhaal door te vertellen; de tweede muzikale vertelvoorstelling voor kinderen van 2-100 jaar staat daarmee in de steigers

Top