Home / Blog / HET GAAT OM EIGEN KRACHT

HET GAAT OM EIGEN KRACHT

Draag je boodschap uit, wees een rolmodel.
‘Alle jongeren kansrijk’ is het motto van de website van de Stichting www.changetoinfluence.com die gevestigd is in IJsselmonde. Als je doorklikt dan lijkt het wel een pamflet. De boodschap is duidelijk: door gelijke kansen om je talent te ontwikkelen ben je in staat om een positieve rol te vervullen in de maatschappij. Andersom geldt het ook; voorbeelden te over in de media. En dus gaat de stichting aan het werk en biedt zoal coaching aan als workshops, cultuureducatie, Events, een muziekwerkplaats. Voorlichting aan bedrijven en ga zo maar door.
En als ik een uurtje met de directeur heb gepraat heb ik meer besef van urgentie: het belang van een breed palet aan voorzieningen in de wijk. Zeker nu, in Coronatijd, loopt het onzichtbaar uit de hand. Onzichtbaar? Niet voor Sarina.
Sarina van La Parra is opgegroeid in het IJsselmonde van de jaren ’90. Het was er soms te onveilig om buiten te spelen en ouders hadden de taak hun eigen kroost dagelijks tegen ontspoorde jeugd te beschermen. En de situatie is er niet beter op geworden. Spelen op straat is er niet meer bij in de Beverwaard. Er wordt vooral ‘gehangen en kattekwaad uitgehaald’. Maar ook thuis is het toezicht niet meer afdoende omdat jongeren altijd te bereiken zijn.
Tijdens haar studie maatschappelijk werk, als jonge moeder van vier, richtte Sarina de stichting ‘The chance to influence’op. Grondslag is om jonge en oudere mensen die in de kunst, sport en cultuur werken bewust in te zetten als rolmodellen. Die de jongeren begeleiden en ondersteunen. Laagdrempelig, een persoonlijke band, inzicht hebben in de knelpunten van opgroeien in een glitterwereld op je telefoon en tegelijk in armoede. Niet praten maar doen lijkt het devies. Een rolmodel is niet onzichtbaar. Een gestylde foto op Instagram met in de tekstballon: vindt een oplossing voor je zwakheden! Geef niet op! Wordt getekend Sarina van la Parra.
En een rolmodel is niet onzichtbaar. Zie de mooie gestylde portretfoto van Sarina op Instagram met in de tekstballon de boodschap: vindt een oplossing voor je zwakheden! Geef niet op! Wordt getekend Sarina van la Parra.
Het gaat niet om therapie. Want in dat geval is het kwaad al geschied. Het gaat om talent.
De stichting werkt onder andere samen met Islemunda , skvr, Dona Daria , new momentum en Talentz Skool.
Een project van de stichting is bijvoorbeeld om tieners een raples te laten geven op de basisschool. Ze presenteren zich, zijn zelf rolmodel en laten zien dat talentontwikkeling loont.
En om hen te helpen een positief digitaal en analoog netwerk op te bouwen. Hen te matchen met mensen die de harde leerschool met goed gevolg hebben afgelegd: leerkrachten, wijk-medewerkers en kunstenaars die hen als medemens zien en niet als makkelijke prooi.

Top