Home / Beeldend werk / Licht en Donker I

Licht en Donker I

cover van catalogus 'panorama van de wereld' het landschap van Bosch tot Rubens
berglandschap met Jacob en Laban van Tobias Verhaecht

Onze voorouders trokken over de Alpen…..en
-hoorden muziek.
-creƫerden een nieuwe beschaving.
-vonden het landschap uit als genre.

Mijn hele kunstenaarsleven intrigeert mij de vraag welke invloed reizen heeft gehad op de loop van de geschiedenis. Ik bedoel niet handelsreizen. Dat is belangrijk maar het is niet alles. Ik bedoel reizen om iets nieuws te ervaren.
Mijn hele leven als spiritueel denker vraag ik me af wat landschapschilderen betekent. Misschien is dat wel begonnen toen ik als kind voor het eerst de landschappen van Breugel zag in museum Boymans. In die landschappen kun je verdwijnen, je voelt je nietig als je de reiziger op de weg ziet, die op weg is door een berglandschap en alles tegelijk ziet. Pas veel later begreep ik dat de Noord-Europese landschapschilderkunst ontstaan is doordat de schilders naar Rome zijn gelopen in hun jeugd. Over de Alpen. Te voet.
Toen ik tien jaar geleden een tentoonstelling voorbereidde voor Rome was ik me daar maar al te zeer bewust van. ik vloog er dan lekker overheen in een vloek en een zucht, maar zonder die inspanningen van voorouders had mijn project helemaal niks voorgesteld. Vandaar dat ik een schilderij op de rol meenam in het vliegtuig met de titel: Onze voorouders trekken over de Alpen en horen muziek.

onze voorouders…
Top