Home / Blog / Meer Licht (en Kleur)

Meer Licht (en Kleur)

Iets nieuws beginnen met het stokoude vak van kunstprojecten in de wijk. Omdat de oude lessen na covid niet meer werkten. Die lessen die het ideale contactstreepje waren tussen het atelier en de buurt. Waar ik ooit jarenlang aan heb geschaafd en die binnen een heldere structuur zoveel ruimte en resultaat gaven. Die elke situatie wisten om te toveren tot een omgeving waar cursisten met een voldaan en soms verbaasd gevoel van tevredenheid achterbleven. En met een resultaat dat ze niet hadden gedacht te kunnen behalen.
Dozen met materialen in de kelder die in onbruik raken. Het contactstreepje tussen mijn atelier en de grote wereld van de schoolklassen en buurthuizen is van het toetsenbord verdwenen.

Dan moet je het eerst loslaten voor er iets nieuws kan gebeuren. Het lijkt of niet alleen ik de bodem heb bereikt. Het hele vak lijkt verzand te zijn in vaste rituelen, in toneelstukjes die worden opgevoerd zonder voeling met de onderstroom.

Terug naar het begin en wat was dat ook alweer? Dat was de behoefte om uit te delen vanuit een creërend midden. Het behelst een techniek die niet zomaar is in te delen in één van de oude kunstvakken. ‘Vakdocent beeldend en taal’ ben ik dus niet meer. Ik hoef ook niet meer uit te leggen dat beeldend en taal voor mij hetzelfde was en is. Alles is weer open.

Onze tijd vraagt om meer licht en kleur. Om kunst die niet te moeilijk is en die herinneringen oproept aan de kleuterschool of aan het land van herkomst en wat je deed met feesten. Je logt in op een punt dat lang geleden begon.
Deze tijd vraag om open, natuurlijke materialen die niet te duur zijn en waarmee je een waaier van mogelijkheden hebt. De vraag of ze naar een theatervoorstelling toe leiden, naar een attribuut in je huis, of naar een versierde hut of naar een lichtparade hangt wel in de lucht, maar hoeft voorlopig niet te worden beantwoord.

Het duurde even en toen ontdekte ik iets voor Rotterdam Noord dat elders in het land al vele mensen rond vele doelen in beweging heeft gezet. Of het nu om armoedebestrijding gaat of om een schoolfeest, een tentoonstelling of een parade, het heeft al vele doelen gediend. Een nieuw contactstreepje dus.

Top